Instructiefilm telelogopedie

In dit filmpje zie je hoe je thuis met Zoom aan de slag kan gaan voor online logopedie of telelogopedie. Online logopedie wordt net als klassieke therapie terugbetaald via RIZIV of aanvullende verzekering.
Telelogopedie heeft niets te maken met een telefoon. Het betekent logopedische therapie op afstand.

Klik hier om de instructiefilm Telelogopedie te bekijken.

Je kan werken met een tablet of met een pc of laptop met internetverbinding. Met een gsm is minder handig omdat het scherm te klein is.
Ga zitten in een rustige omgeving waar je niet gehinderd wordt door lawaai.

De logopedist stuurt je via mail een link voor een afspraak. 

Op het afgesproken tijdstip klik je op de link en kom je terecht in de online omgeving. Je hebt steeds een privé afspraak. Als de logopedist de vorige afspraak nog niet heeft afgerond, kom je in eerst in de wacht terecht. De logopedist zal je toelaten zodra de vorige afspraak is afgerond. Best even geduld dus. Via de chat functie kun je elkaar wel berichten sturen.

Als er zou aangegeven worden dat de therapeut bezet is, kan je via de id van de therapeut ook rechtstreeds in de meeting raken (dus niet via de link).

De logopedist en de cliënt zien en horen elkaar via video.

Er zijn verschillende manieren om oefeningen online te maken. Soms wordt van tevoren een werkblaadje gemaild wat je best afdrukt. De ouders kunnen ook foto’s maken van oefeningen voor school die het kind moeilijk vindt. Deze foto’s kan de logopedist op het scherm laten zien, de logopedist geeft de nodige uitleg en het kind vult deze in op papier.

Een andere manier is dat de logopedist via ‘share screen’ online oefeningen laat zien die via de computer gemaakt kunnen worden.

Via een gedeeld white board kan je ook zelf woorden of tekst typen.
Om zelf te schrijven kan je best een tablet gebruiken in plaats van een pc (hiervoor is het downloaden van een handschrift app aangewezen zoals Selvy PenScript voor IOS of Google handschriftinvoer voor Androïd).

Soms kan het nodig zijn dat je tijdens de oefening de muisfunctie overneemt.
Hiervoor klik je ‘Annotate’ aan en daarna klik je eenmalig met de muis op het scherm. Op deze manier kan je de muisfunctie overnemen en de logopedist kan deze functie op dezelfde manier weer terugnemen.
Via icoontjes kan aangeduid worden voor welke functie je de muis wilt gebruiken: een rode stip, lijnen tekenen, enkel de muisfunctie om te slepen of te klikken, …
Nu ben je klaar om te starten met online logopedie.
Veel succes!

Klik hier om de instructiefilm Telelogopedie te bekijken.

Telelogopedie voor afasie

Speciaal voor online therapie voor mesen met afasie werkt Groepspraktijk Kompas met Afasietherapie.be. Wij zetten de oefeningen klaar die thuis op een tablet gemaakt kunnen worden. Zo kunt u thuis zelfstandig vaker oefenen.
Meer weten? Contacteer ons.