Logopedie na een Corona infectie

Mensen die een corona (COVID-19) infectie doorgemaakt hebben kunnen nog lange tijd moeilijkheden houden met spreken en ademhalen. Ook (ver)slik- of stemklachten komen regelmatig voor. Langer spreken kan erg vermoeiend zijn. De stem kan zwak zijn of snel wegvallen. Logopedie na een Corona infectie kan helpen de klachten te verlichten.

Waar de logopedist mee helpen?

Logopedie na een Corona infectieDe logopedist is gespecialiseerd in het helpen en adviseren bij klachten als gevolg van Covid-19 zoals spreken, slikken en ademhalen en stemproblemen.

Voorbeelden van klachten die blijvend zijn na een corona infectie waarbij wij kunnen helpen:

Verbeteren ademhaling.
Met specifieke ademoefeningen leren we u de adembeweging in rust en tijdens het spreken te verbeteren. Ook de coördinatie tussen adem, stem en slikken kan behandeld worden.

Weer krachtig kunnen praten.
Wanneer u in het ziekenhuis op de afdeling Intensieve Zorgen hebt gelegen, is de kans groot dat u kunstmatig beademd bent geweest met een beademingstube. Deze tube kan de stembanden beschadigen waardoor de stem nu minder krachtig is. In de therapie leren we u via stemoefeningen om de stemgeven te verbeteren.

Hulp bij het slikken.
Heeft u in het ziekenhuis gelegen en bent u beademd, dan kan het zijn dat je nu moeite hebt met slikken en/of u zich vaak verslikt. De oorzaak is misschien dat u nog niet krachtig genoeg bent, of dat er is toch iets beschadigd is in de keel door de gebruikte beademingstube. We kunnen u helpen met slikadviezen, zoals het vinden van de juiste houding tijdens het eten en drinken en/of het aanpassen van de voeding, waardoor slikken eenvoudiger wordt en de kans op verslikken kleiner.

Kunnen communiceren.
Voelt u zich nog zwak en is praten erg vermoeiend? Dan kunnen we samen kijken wat de alternatieven zijn. Wat is bijvoorbeeld al wel mogelijk en zijn er misschien hulpmiddelen die u kunnen helpen om beter te kunnen communiceren?

Logopedie na een Corona infectie

Helaas kunt u lang last houden van de gevolgen van een Covid-19 (Corona) besmetting die in het dagelijks leven onprettig zijn. Logopedie na een Corona infectie door onze logopedisten kan u helpen de klachten als gevolg van Corona te verlichten.

Meer weten? Contacteer ons.

Lees ook ons artikel over ‘logopedie bij COPD’.