Orthomoleculaire voedings- en gezondheidszorg

De orthomoleculaire gezondheidszorg vindt zijn oorsprong in de volksgeneeskunde van de oude grieken.
De term orthomoleculair komt van het griekse “Ortho” wat juist, recht of gezond betekent. “Moleculair” betekent de moleculen betreffend.

Hippocrates pleitte reeds voor het gebruik van voeding als medicijn:

“Let food be thy medicine and medicine be thy food”.

In oorsprong is alles wat wij nodig hebben om gezond te blijven in ons lichaam aanwezig.
Echter kunnen wij door onvolwaardige voeding en gebrek aan voldoende bouwstoffen, stress, vervuiling en ziekte uit balans geraken met chronische klachten en ziektes tot gevolg.

Een uitgebalanceerd voedingspatroon vormt de basis van de orthomoleculaire therapie, dit met als doel de gezondheid te behouden of te bevorderen of ziekteprocessen om te keren door de lichaamscellen te voorzien van de optimale hoeveelheden vitamines, mineralen en noodzakelijke voedingsstoffen en schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen. Hierdoor stimuleren we het lichaam om terug zijn eigen “lichaamshelend vermogen” aan te spreken. Problemen worden zo bij de kern aangepakt en niet enkel symptomatisch behandeld.

We richten ons dus op het aanpassen van het voedingspatroon en de levensstijl om zo een optimaal genezingsbevorderend klimaat te scheppen. Waar dit nodig blijkt vullen we dit aan met supplementen (vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen, geneeskrachtige planten).

Toepassingsgebieden:

  • Chronische klachtenmaag- en darmproblemen, allergieën, ontstekingen
  • Voedingsintoleranties (ook kinderen) en huidproblemen
  • Metabole stoornissendiabetes, obesitas, hoge bloeddruk
  • Cardiovasculairatherosclerose, cholesterol, metabool syndroom
  • Hormonale disbalansbijnieren, schildklier, oestrogeendominantie, menopauze
  • Slaapstoornissen, vermoeidheid, gebrek aan energie, burnout, CVS en fibromyalgie, stress
  • Gewichtsbeheersing
  • Anti-aging

Orthomoleculair Kindercoach

ADHD, concentratieproblemen, voedingsintoleranties, allergieën en eczeem, angsten, slaapstoornissen, buikpijn, gewichtsbeheersing

Bachbloesemtherapie

De Bachbloesemtherapie werd ontwikkeld door dr. Edward Bach.

Hierbij worden afhankelijk van de klachten, bepaalde extracten van bloesems in vloeibare verdunning ingenomen. De bachbloesems hebben een positieve invloed op bepaalde emoties waardoor verbetering bij klachten optreedt zoals bij angst, onrust, onzekerheid, moeite met veranderingen, stress, verdriet, slaapproblemen, faalangst. Deze bachbloesems zijn volledig veilig in gebruik, geven geen bijwerkingen en zijn geschikt zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Stress en Burnoutcoach

Het is belangrijk om een goede begeleiding te vinden bij burnout maar ook bij het voorkomen van burnout. Een burnoutcoach helpt jou te ontdekken waar jij stress van krijgt en hoe je daar beter kan mee omgaan, maar tevens te kijken naar waar jij energie van krijgt. Bij burnout is er namelijk sprake van een langdurige disbalans tussen inspanning en ontspanning.  Het doel van burnout coaching is deze balans te herstellen en zo spanningsklachten te verminderen waardoor er een verantwoorde terugkeer kan zijn naar het werk of naar een andere levensinvulling.

Een stress en burnoutcoach gaat een beetje anders te werk dan andere coaches.  Hij of zij zal rekening moeten houden met het feit dat het denken, geheugen en de concentratie van zijn coachee verstoord kunnen zijn, en de coaching moeten aanpassen aan het stadium van burnout waarin de coachee zich bevindt.  Om die reden worden veel ervaringsgerichte oefeningen gedaan, veeleer dan denkopdrachten.  Lichaamsgerichte ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en mindfulness technieken zulllen hierin hun plaats hebben.

Een burnout kan zeer heftig, beangstigend en confronterend zijn.  Soms is men zelf niet meer in staat te duiden wat er echt aan de hand is. Toch is burnout een tijdelijke toestand. Gemiddeld kunnen coachees na een drietal maanden voorzichtig en geleidelijk gaan re-integreren.  Klachten zijn dan vaak nog niet helemaal verdwenen maar ook hervatting van het “werk” heeft zijn aandeel in het herstelproces.

Een traject kan zeer individueel worden samengesteld. Ook de inzet van natuurlijke middelen om de neurotransmitters te balanceren en/of de energiestatus te verbeteren kunnen hierbij worden ingezet.